De Held moet geen medelijden opwekken

Woensdagavond opende het 36e editie van het Nederlands Film Festival met de boekverfilming De Held. Auteur Jessica Durlacher wil dat de kijkers vooral voelen wat zij wil zeggen.
 

"Ik hoef zelf geen bevestiging, maar wil wel bevestiging voor het verhaal. Dat mensen voelen wat ik wil zeggen. Al het schrijven en films maken is daarop geënt toch? Je wilt een verhaal vertellen en dat mensen met je meevoelen", zegt de 55-jarige Durlacher in gesprek met NU.nl.

"Geen medelijden, daar gaat het niet om. Het gaat om het begrijpen. Iets van de geschiedenis, iets van het heden. Iets van je visie op de wereld, dat je dat kunt delen met anderen."

Het in 2010 gepubliceerde boek, dat de Opzij Litertatuurprijs kreeg, vertelt het verhaal van een joodse familie die erachter komt dat iemand hen kapot wil maken: de kleinzoon van een rabiate NSB'er.

Lees verder

Tonio kanshebber voor Oscar

The Hollywood Reporter (THR) is vol lof over Tonio en noemt de film een serieuze kandidaat voor een Oscar. Tonio is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Tonio is de verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. De roman is een zeer persoonlijk verslag van het rouwproces waar Van der Heijden en zijn vrouw in belandden na de plotselinge dood van hun zoon Tonio.

 
Lees verder

Gouden Film voor MEESTER KIKKER

MEESTER KIKKER, de avontuurlijke familiefilm naar het gelijknamige boek van Paul van Loon, heeft de Gouden Film status bereikt. Meer dan 100.000 bezoekers zagen de film over de vrolijke meester die in een kikker verandert al in de bioscoop. Om deze mijlpaal te vieren werd hoofdrolspeelster Yenthe Bos vanochtend op school verrast door producent Burny Bos van BosBros. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’OR ESPRESSO, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival.

Lees verder