Layla M. is de Nederlandse Oscar-inzending

Layla M. van regisseuse Mijke de Jong is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards. De film wordt ingestuurd in de categorie Best Foreign Language Film.

Layla M. werd uit acht aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. Op 23 januari 2018 worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt. De 90e Oscars worden uitgereikt op 4 maart 2018.

Layla M. is ook geselecteerd voor de European Film Awards waarvan de nominaties op 4 november bekend zullen worden gemaakt. De uitreiking van deze Europese Oscars is op 9 december in Berlijn.

De 18-jarige Layla, een Nederlands meisje met Marokkaanse roots, sluit zich aan bij een groep van radicale moslims. Ze komt in aanraking met een wereld die haar ideeën aanvankelijk koestert, maar haar uiteindelijk confronteert met een onmogelijke keuze.

De film beleefde een jaar geleden zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Daarna is de speelfilm geselecteerd voor talrijke festivals wereldwijd, waaronder de festivals van Chicago, AFI Fest Los Angeles, BFI London, Marrakech, Goa, Gothenburg, Jeonju IFF, Dubai en Tallinn Black Nights.

In Nederland bracht distributeur Cinemien Layla M. op 17 november 2016 uit in de bioscopen waar de film ruim 30.000 bezoekers wist te trekken. De film is op het aanstaande Nederlands Film Festival genomineerd voor vier Gouden Kalveren: Beste Film, Beste Scenario, Beste Actrice en Beste Mannelijke Bijrol.

Layla M., met in de hoofdrollen Nora el Koussour en Ilias Addab, is geschreven door Jan Eilander in samenwerking met Mijke de Jong en geproduceerd door Topkapi Films (NL), in co-productie met NTR, Menuet (BE), Chromosom Film (DE) en Schiwago Film (DE). De film kwam tot stand met steun van onder andere het Nederlandse Filmfonds, de Netherlands Production Incentive, CoBO en Eurimages.