Layla M. wint Duitse mensenrechtenprijs

Het drama Layla M. van Mijke de Jong over een jonge moslima uit Amsterdam-West is in München bekroond met de Fritz Gerlich Prize.

De Fritz Gerlich Prize wordt jaarlijks tijdens het Filmfest München uitgereikt aan een film of documentaire die op toegankelijke wijze een actueel maatschappelijk thema op het gebied van mensenrechten of intolerantie onder de aandacht weet te brengen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Layla M.gaat over een moslimmeisje uit Amsterdam-West (Nora El Koussour) dat langzaam radicaliseert, ondanks het feit dat zij uit een goed geïntegreerde familie uit de middenklasse komt. Het drama werd geregisseerd door Mijke de Jong, die samen met Jan Eilander ook het scenario schreef.

Layla M.ging op 17 november 2016 in première In Nederland en werd uitgebracht door Cinemien. Tot 1 januari 2017 werden 32.272 bezoekers geteld.

De film won eerder prijzen op festivals in Ierland (Kilkenny), Amerika (Philadelphia) en Frankrijk (Les Arcs).

Layla M.wordt gezien als een van de grote kanshebbers bij de Gouden Kalveren-uitreiking op het Nederlands Film Festival dat van 20 tot en met 29 september 2017 in Utrecht plaatsvindt.