Volledige cast Redbad bekend gemaakt

Regisseur Roel Reiné heeft begin september de volledige cast onthuld van Redbad, zijn volgende historische epos na het kassucces Michiel de Ruyter.

Eerder was al bekend gemaakt dat Gijs Naber de hoofdrol van Redbad gaat spelen en Huub Stapel Redbads vader, koning Aldigisl gaat vertolken. In het preHistorisch Dorp te Eindhoven werden ook de overige acteurs gepresenteerd: Loes Haverkort, Martijn Fischer, Teun Kuilboer, Lisa Smit, Derek de Lint, Britte Lagcher, Egbert-Jan Weber, Aus Greidanus, Daphne Wellens, en de Belgische Tibo Vandenborre.

Ook de andere acteurs zijn bekendgemaakt: Jack Wouterse, Renée Soutendijk, Mark van Eeuwen, Birgit Schuurman, Eva Heijnen, Nienke Brinkhuis, Nynke Heeg en Arnost Kraus. 

Naast de Nederlandse acteurs zullen ook internationale acteurs rollen voor hun rekening nemen in deze internationale coproductie. De Belgische acteurs Gene Bervoets, Pieter Embrechts, Flor Decleir, Kobi van Huffel hebben een rol. De Deense cast bestaat uit acteurs die bekend zijn van series als The Killing,  Borgen en Rita. De internationale acteur die de rol van de koning van de Franken gaat spelen wordt later nog bekend gemaakt.
 

De sage van Redbad

Rond 700 na Christus is Noord-Europa verdeeld in twee werelden: boven de rivieren leven de Friezen, Saksen en Denen. Onder de rivieren heersen de Franken. Zij willen heel Europa veroveren en zetten daarbij een nieuw wapen in om de heidenen te onderwerpen: het christendom. Ze azen op het belangrijkste handelscentrum van Europa, waar de Friese koning Aldigisl regeert. Redbad, de zoon van Koning Aldigsl, twijfelt aan de verouderde rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne aangewezen wordt om geofferd te worden aan de goden. Tijdens het offerritueel vallen de Franken de stad binnen. De Frisii (ook bekend als ‘de vrije mensen’) zijn Dorestad kwijt. Redbads oom Eibert zet aan tot een machtsgreep en geeft Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan bij de Vikingen. Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen. 

 

Redbad is een zogenaamde Telescoopfilm: Nederlandstalige speelfilms voor een breed publiek en met een culturele meerwaarde, die kunnen rekenen op een extra financiële bijdrage. Hieronder waren successen als Minoes (2001), Zwartboek (2006), Alles is Liefde (2007) en Michiel de Ruyter (2015), ook van Roel Reiné. 

 

Cast en crew starten op 12 september met de opnamen in Denemarken.

Redbad wordt in 2018 in de Nederlandse bioscopen verwacht.