Anton Corbijn Inside Out
Documentairemaakster Klaartje Quirijns volgde Anton Corbijn gedurende meer dan drie jaar in zijn werk is als fotograaf, filmmaker en ontwerper.
Dit portret van de Nederlandse visueel kunstenaar Corbijn laat zijn complexe karakter en werkwijze zien. Corbijn is een van de meest veelzijdige en invloedrijke visueel kunstenaars in de popcultuur van de laatste dertig jaar, onder meer voor artiesten als Joy Division, U2 en Depeche Mode.
De opoffering van zijn privéleven versus het bereiken van een groot publiek en erkenning versus eenzaamheid, vormen de rode draad van deze documentaire. Corbijn is altijd met zijn werk bezig: we zien hem onder andere in Italië, tijdens het zoeken van locaties en de première van de film The American met George Clooney, en tijdens het maken van fotoshoots voor albums van Metallica en Lou Reed.
We zien hem ook op bezoek bij zijn moeder. Corbijn vertelt onder meer over hoe hij begon als popfotograaf, zijn eerste film Control dat een liefdesverhaal is van de zanger van Joy Division, zijn eenzame jeugdjaren als zoon van een priester met wie hij moeizaam contact had, zijn aandacht voor mensen die door creatieve processen gaan, het gebrek aan seks en de sterke aanwezigheid van de dood in zijn foto’s.
Ook gaat hij in op zijn moeizame contact met andere mensen, zijn leven in hotels, de bewuste imperfectie van zijn werk, zijn creatieve impasse en zijn zoektocht naar een nieuwe aanpak. Altijd met het gevoel dat hij als mens niet goed genoeg is.
VPRO – donderdag 13 september 2012