Oproerkraaiers
Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden? In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen?
In Oproerkraaiers onderzoekt Sunny de relatie actievoerder-maatschappij en kijkt zij naar wie die actievoerders eigenlijk zijn. Gedurende dit jaar trok Sunny op met een breed scala activisten. Ze rijdt ’s nachts mee op de tractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat.
Niet zelden betalen activisten een hoge tol voor hun activisme. Sommige raken zelfs hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De documentaire Oproerkraaiers geeft een beeld van het hedendaags activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving. De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in Nederland maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om een enkele jaren later weer als serieuze gesprekspartner bij Rutte aan tafel te zitten, zo laat de film zien.
De zoektocht raakt op idealistische, observerende en onderzoekende wijze aan democratie, vrijheden en onvrijheden en het recht je uit te spreken over onrecht. Tegelijkertijd geeft de film middels de verschillende activisten inzicht in de samenhang tussen de uiteenlopende problematiek waar men tegen strijdt.
VPRO – dinsdag 1 december 2020 (première) | maandag 7 december (TV)