Alsof ik Palestina heb gestolen
Frans Bromet onderzoekt de dilemma’s die samenhangen met het beladen begrip antisemitisme.
De meest recente definitie erover luidt: antisemitisme is discriminatie, vooringenomenheid, vijandigheid of geweld tegen Joden omdat ze Joods zijn (of Joodse instituties omdat ze Joods zijn).
In Nederland zijn er volgens het meldpunt antisemitisme van het Cidi in 2019 182 incidenten gemeld en in 2020 135 incidenten. Maar wat is een antisemitisch incident? Is het de vernieling die aangericht is bij het kosher restaurant HaCarmel in Amsterdam? In het Nederlandse strafrecht is anti-semitisme als zodanig niet strafbaar, maar discriminatie wel. De Palestijnse dader van de aanslag op HaCarmel zegt dat hij niets tegen Joden heeft, maar wel tegen de Israëlische vlag die voor hem het symbool is van onderdrukking van zijn volk. De eigenaren van het restaurant beschouwen het incident wel als antisemitisch, omdat hun bedrijf een duidelijke Joodse signatuur heeft. Wie heeft er gelijk?
Kritiek op Israël wordt vaak aangemerkt als antisemitisch gezien vanuit de nieuwe definitie van antisemitisme. Want het is gericht tegen de Joodse institutie Israël. Maar ook veel Joden zelf zijn kritisch over de Israëlische politiek met betrekking tot de bezetting van de Westelijke Jordaan-oever en de blokkade van Gaza, zonder dat ze vijandig zouden zijn tegen Joden.
In de documentaire ‘Alsof ik Palestina heb gestolen’ onderzoekt filmmaker Frans Bromet de dilemma’s die samenhangen met het begrip antisemitisme.
KRO-NCRV – maandag 29 november 2021
Kijk Alsof ik Palestina heb gestolen terug via NPO Start
Bron foto’s en persbericht: KRO-NCRV
Affiche Alsof ik Palestina heb gestolen